Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Η πολιτική συνεχίζεται

Οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων πολιτών και του πρωθυπουργού, οι μαζικές προσλήψεις «γαλάζιων παιδιών», οι απαγωγές των Πακιστανών, το σκάνδαλο των «κουμπάρων», το φοιτητικό κίνημα και η χωρίς προηγούμενο καταστολή του, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και το σκάνδαλο των ομολόγων, η πτώση του σινούκ με τον Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας, το ναυάγιο της Σαντορίνης, οι πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα και τους ανθρώπους της, το σκάναδαλο των πανελλαδικών με τη δημοσίευση λαθεμένων βάσεων, αλλά κυρίως η αλαζονεία της εξουσίας και η παντελής άρνηση ανάληψης ευθυνών, δεν άρκεσαν για να ξυπνήσουμε τη 17η του Σεπτέμβρη με νέα κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία, αν και εμφανώς εξασθενημένη, εξήλθε, έστω κι οριακά, αυτοδύναμη από την εκλογική αναμέτρηση.
Οι μεγάλοι νικητές είναι αναμφισβήτητα τα «μικρά κόμματα», και κυρίως οι δυνάμεις της Αριστεράς που, μακριά από την εξουσία και τα δεινά της, αποτέλεσαν τον αμόλυντο εκείνο δίαυλο όπου μπόρεσε να διοχετευτεί η συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος, όχι μόνο απέναντι στην πρόσφατη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην «εναλλακτική» πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Βουλή, πεντακομματική, πολυμορφική, πολυσυλλεκτική και πολυφωνική, εμφανίζεται ταυτόχρονα και πιο πολιτικοποιημένη: Πλήθος celebrities έμειναν εκτός, ενώ εξελέγησαν για πρώτη φορά στρατευμένοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες όπως ο Περικλής Κοροβέσης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Εύα Μελά, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αντιπα- ρατεθούν ιδεολογικά με τους βουλευτές της ακροδεξιάς που διέβηκαν με τη σειρά τους για πρώτη φορά το κοινοβουλευτικό κατώφλι. Μεγάλος χαμένος των εκλογών το ΠΑΣΟΚ, που άγγιξε το ιστορικό χαμηλό του από τη δεκαετία του ’80, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλος κερδισμένος της τηλεοπτικής προβολής, μιας και το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε μαζί του σενάρια διαδοχής, τα οποία με τη σειρά τους έφεραν την τηλεθέαση.
Και ενώ συνήθως το πέρας των εκλογών σηματοδοτεί το τέλος μίας έντονα πολιτικής περιόδου, οι φετεινές εκλογές πέτυχαν ακριβώς το αντίθετο. Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται τώρα πιο έντονη από ποτέ, είτε ως δέσμευση μιας Αριστεράς που γνωρίζει καλά ότι πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να βγάλει ασπροπρόσωπη τη μεγαλύτερη μερίδα των ψηφοφόρων της που συγκυριακά της έδωσε μία ευκαιρία, είτε ως εσωκομματικός αναστοχασμός ενός ΠΑΣΟΚ που ξέρει πως όταν κάποιος πέφτει τόσο χαμηλά το μόνο που του μένει πια να κάνει είναι να βάλει δύναμη και να σηκωθεί πάνω. Το τι θα γίνει στη συνέχεια θα το δούμε προσεχώς. Όπως έγραφε εξάλλου και ο φιλόσοφος Claude Lefort, όσο η δημοκρατική περιπέτεια συνεχίζεται και οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης μετατίθενται, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι γι’αυτό που θα επακολουθήσει. Μπορούμε ωστόσο να καυχηθούμε ότι ζούμε σε μία κοινωνία δημοκρατική, μία κοινωνία με Ιστορία, που, σε αντίθεση με την ανιστορική κοινωνία των ολοκληρωτικών καθεστώτων, που προωθούν πάση θυσία την ομοιογένεια και την ομοιομορφία, η δική μας κοινωνία εγκολπώνει και διαφυλάσσει, όχι μόνο τη διαφορετικότητα αλλά και την αναποφασιστικότητα των πολιτών της. Όπως κατέδειξαν οι προχθεσινές εκλογές, χάρη στους αναποφάσιστούς μας η πολιτική όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και αναβαθμίζεται.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η ρήση "έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν" επαληθεύεται διαρκώς. Άλλωστε μόνοι μας βολευτήκαμε στην μετριότητα και την κακογουστιά που μας επέβαλλαν...

(nomoretrends.blogspot.com)

Γιώργος Σταματιάδης είπε...

Συμφωνώ ως προς την αβεβαιότητα του μέλλοντος, διαφωνώ ως προς τους αναποφάσιστους. Αυτοί μάλλον συντάσσονται με το κόμμα που εμφανίζεται να νικάει τις τελευταίες μέρες. Και στο όλο σκηνικό πρέπει να προστεθεί και ο αμφιλεγόμενος ρόλος των μίντια.

Χαριτίνη Καρακωστάκη είπε...

Έδειχναν τα μίντια ότι νικάει το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σαφές ότι μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων ψήφισαν την τελευταία στιγμή τα μικρά κόμματα. Αυτό πάντως που εννοώ είναι ότι σε κάθε εκλογή στόχος των κομμάτων είναι να προσελκύσουν (και να πείσουν) το ποσοστό των αναποφάσιστων και η προσπάθειά τους αυτή εκ των πραγμάτων αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό προς το καλύτερο. Χωρίς αναποφάσιστους (χωρίς δηλαδή τους περίφημους κυμαινόμενους ψηφοφόρους) τα πράγματα θα έμεναν στάσιμα.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ έχω την αίσθηση ότι η νέα βουλή θα είναι περισσότερο πολιτικοποιημένη. Το πόσο δεν ξέρω. Και πιο ειδικά, δεν ξέρω αν αυτό το πόσο θα είναι αρκετό για μια περαιτέρω παραγωγική συνέχεια - είμαι μάλλον επιφυλακτικός. Σε τελευταία ανάλυση πάντως, είναι νομίζω υπαρκτή αυτή η αίσθηση νηφάλιας και ρεαλιστικής αισιοδοξίας που αναπαράγεις με το κείμενό σου.

Γιώργος Σταματιάδης είπε...

Καταρχάς έγραψα "μάλλον". Επίσης, το ΚΚΕ και το Σύριζα εμφανίζονταν ανεβασμένα, για τα δεδομένα τους "νικητές". Κατά δεύτερο, ο αναποφάσιστος δεν ταυτίζεται με τον παντελώς απρόβλεπτο, ούτε βέβαια με τον "κυμαινόμενο"(εννοείς προφανώς αυτόν που αλλάζει κόμμα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές)! Μπορεί να μην έχω επιλέξει οριστικά λίγο πριν την κάλπη, αλλά εν τέλει να ψηφίσω όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Υπάρχει τέλος μία άποψη, βάσιμη εν μέρει, κατά την οποία οι αναποφάσιστοι κάνουν κακό στο πολιτικό παιχνίδι, με το να ωθούν τους μονομάχους σε
"στρογγυλοποιημένες" προτάσεις, αλλά και σε ένα όργιο παροχολογίας. Πάντως γενικά συμφωνώ ως προς την ουσία της ανάλυσής σου(αν καταλαβαίνω καλά, το δημοκρατικό πολίτευμα είναι πιο ρευστό και πιο "ευάερο" από τα υπόλοιπα που μας παραδίδει η ανθρώπινη ιστορία).

ΤΑΣΟΣ είπε...

Mε λιγότερα λόγια...

"Το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο ένα "εχθρό": τον εαυτό του"

Το ΠΑΣΟΚ ήττήθηκε απο τον εαυτό του

Το ΠΑΣΟΚ κάνει μεγαλύτερο κακό στον εαυτό του απ ότι του κάνουν οι άλλοι.

"Οι πυροπαθείς υπερψήφισαν αυτούς που ρουσ έκαψαν"
ΨΑΡΙΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο τίτλος του post ειναι "Η πολιτική συνεχίζεται".

Περιμένουμε το νέο post σου Χαρητίνη. Φαντάζομαι θα λέγεται: "Tο blog συνεχίζεται"!

Πέρα από την πλάκα, φαντάζομαι ότι διαβάζεις πολύ - και εννοείται ότι ελπίζουμε να είσαι καλά.