
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των ημερών, εκτός από την απίστευτη οπισθοδρομικότητα που μας χαρακτηρίζει και που βγαίνει και μας κάνει τζα με τον πιο τρομακτικό τρόπο στις τελετές και τις λατρείες και τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις μας, είναι η μετατροπή των σύγχρονων μίντια σε προνεωτερικές μορφές αυθεντίας. Είναι που οι δημοσιογράφοι παίρνουν άδεια κι έρχονται και κάνουν Ανάσταση στο Παρίσι; Είναι που πενθούν για τον κομαντάντε της ορθοδοξίας που τα κακάρωσε; Είναι που τους έχει κόψει η λόρδα από την πολλή νηστεία και θέλουν να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα για να πάνε να χλαπακιάσουν; Το μυστήριο δεν έχει λυθεί. Όποιος πάντως κάνει το απονενοημένο διάβημα και δει ειδήσεις τις μέρες του Πάσχα θα νομίζει σίγουρα ότι διακτινίστηκε και βρέθηκε ξαφνικά στη δεκαετία του 50, του 60 ή άντε, του 80. Σε καμία περίπτωση πάντως δε θα πιστέψει ότι βρίσκεται στο 2008. Ευτυχώς που το Πάσχα δεν πολυβλέπουμε ειδήσεις.
Για να ξεπλυθώ όμως εγώ από τον ορθοδοξο-παραδοσιακό οχετό που εκσφενδονίστηκε στα


Ο μόνος που εμφανίστηκε φυσικά ήταν ο Μπους. Με πιγκουίνικη ενδυμασία και περισσή καλή διάθεση, μεταπήδησε από το «σώμα του προέδρου» στο «σώμα του πολίτη» με τέτοια άνεση που θα εξέπληττε ακόμα και τον Kantorowicz, αστειεύτηκε με τους δημοσιογράφους, έσταξε και λίγο

Και κάπως έτσι έπεσα πάνω στην εκπληκτική ομιλία που έδωσε ο Ομπάμα για τις φυλετικές διακρίσεις στις 18 Μαρτίου στη Φιλαδέλφια, μία ομιλία που όπως διάβασα αργότερα παρομοιάστηκε με ομιλίες του Κέννεντυ, του Ρούσβελτ και του Λίνκολν.
http://www.barackobama.com/tv/speeches.php
Κι όμως. Όσο κι αν διείσδυσα στην αμερικάνικη ιστορία, ομοιότητα του Ομπάμα με τον JFK και τον FDR δε βρήκα. Αντίθετα η αναδρομή στο Λίνκολν ήταν μια πραγματική αποκάλυψη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο Ομπάμα είναι η μετενσάρκωση του Λίνκολν στη μοντέρνα εποχή. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην αντίστοιχη ομιλία που έδωσε ο Λίνκολν στις 27 Φεβρουαρίου το 1860 στη Νέα Υόρκη, με θέμα τη συνταγματική κατοχύρωση ενάντια στη δουλεία για να πειστεί.


Τέλος και οι δύο δέχτηκαν βαρύτατες κατηγορίες, με πιο καταστροφική την αμφισβήτηση της υπέρτατης αμερικάνικης αρετής, αυτής του πατριωτισμού. Ο Λίνκολν κατακρίθηκε έντονα για τη στήριξη που έδωσε στον Τζόν Μπράουν, που οργάνωσε την ένοπλη εξέγερση με στόχο την κατάργηση της δουλείας ενώ ο Ομπάμα κατηγορείται ακόμα (μέχρι και από το Μπους) ότι ακολουθεί τα διδάγματα του ιδιόρρυθμου παπά Τζερεμάια Ράιτ που ασκεί σφοδρή κριτική στις ΗΠΑ.
Το ερώτημα που γεννιέται τώρα αυτομάτως είναι το αν οι εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον Λινκολν και τον Ομπάμα θα οδηγήσουν και σε συγγενείς πορείες. Ο αντιπατριώτης Λίνκολν είναι σήμερα η απόλυτη ενσάρκωση του αμερικάνικου πατριωτισμού. Θα είναι ο Ομπάμα μετά από εκατό χρόνια ότι είναι σήμερα για μας ο Λίνκολν; Κι αν ναι πως θα τον θυμόμαστε; Ως μιγά με μουσουλμανικό όνομα (Χουσείν); Ή ως τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Αμερικής;
Κράτησα δύο φράσεις από την ομιλία στη Φιλαδέλφια:
Η πρώτη είναι ένα προεκλογικό τέχνασμα που εκφράστηκε όμως με λινκολνική μετριοφροσύνη και κομψότητα:
«I have never been so naïve as to believe that we can get beyond our racial divisions in a single election cycle, or with a single candidacy – particularly a candidacy as imperfect as my own.»
Η δεύτερη είναι η μεγαλειώδης απάντηση του Ομπάμα στην τριπλή κατηγορία που δέχεται σχετικά με τις οικογενειακές τους καταβολές, τα θρησκευτικά του πιστεύω και τον πατριωτισμό του:
«I have brothers, sisters, nieces, nephews, uncles and cousins of every race and every hue,

Με άλλα λόγια:
Όσο εμείς ψήνουμε τα αρνιά μας άλλοι ζουν το
Αμέρικαν Ντριμ . –
5 σχόλια:
Αγαπητή μου Χαριτίνη,
Θα αρχίσω με μια ευχή και μια πρόβλεψη. Εύχομαι να βρεις το χρόνο για να γράφεις πιο συχνά. Κι όχι να μεσολαβούν σχεδόν 7 μήνες από την τελευταία ανάρτηση! Προβλέπω ότι η σαρωτική και δικαιότατη ειρωνεία με την οποία αντιμετωπίζεις το ελληνικό, μηντιακό και μη, γίγνεσθαι, θα σου χρησιμεύσει και για την περιγραφή των
πέραν του Ατλαντικού φαινομένων, μόλις δεις από κοντά πως έχουν εκεί τα πράγματα. Περισσότερα από την αφεντιά μου σε λίγο!
:-)
Αν και οι εραστές της λογικής θα με επικρίνουν, θα επιχειρήσω την προσέγγιση Ομπάμα-Κένεντι μέσω Λίνκολν. Πώς; Μα ανακαλώντας τις περίφημες συμπτώσεις μεταξύ Κένεντι και Λίνκολν : http://www.coverups.com/jfk/lincoln.htm (φυσικά μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο και μπόλικο σκεπτικισμό απέναντι σε τέτοιες προσεγγίσεις : http://www.snopes.com/history/american/lincoln-kennedy.asp). Οπότε αν οι βίοι Κένεντι-Λίνκολν και Λίνκολν-Ομπάμα έχουν ομοιότητες, τότε δικαιώνονται και όσοι υποστηρίζουν τη συνάφεια Ομπάμα και Κένεντι. Πέρα από την πλάκα, δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς Emmanuel Todd για να καταλάβει ότι μετά από μια -σύντομη- περίοδο παντοκρατορίας, το οικοδόμημα των ΗΠΑ εμφανίζει βαθιές ρωγμές και ότι ο πόλεμος στο Ιράκ, προκειμένου να ανακοπεί ή να εμποδιστεί η πρόσβαση της Κίνας στις πλούσιες ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής, είναι μάλλον δείγμα αδυναμίας και όχι αυτοπεποίθησης. Για να μην μιλήσουμε για τον υπερδανεισμό, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ή την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που καταδεικνύουν τη φθίνουσα πορεία της αμερικάνικης οικονομίας. Είναι πιθανόν με ένα δημοκρατικό ηγέτη, η αμερικάνικη οικονομία να εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ο Ομπάμα (ή η Χίλαρι) θα επιχειρήσει να μειώσει την ανεργία και να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης με παράλληλη αύξηση των άμεσων φόρων για τους πολύ πλούσιους. Θα καταφέρει τίποτα; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον και την εξωτερική πολιτική όποιου εκλεγεί. Ακούγεται ότι ιδίως ο Ομπάμα υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας στο λεγόμενο «μακεδονικό», αν και εδώ είναι ακόμα πιο ριψοκίνδυνες οι προβλέψεις. Ελπίζω μονάχα να ζήσουμε στο κλίμα του «West Wing» και όχι του «24», με τον πρόεδρο Ομπάμα υποψήφιο θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Βέβαια, οι ΗΠΑ έχουν τέτοια παράδοση πολιτικών δολοφονιών, ακόμα και προέδρων εν ενεργεία, που τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.
Ωραίο πόστ. Ο 'Μπάμα αποτελεί την ενσάρκωση της αμερικανικότητας, with a twist of lemon.
Δεν είναι μόνο ότι έδωσε state of the union speech πριν γίνει ακόμα πρόεδρος.
Στην Αμερική υπάρχουν πολλοί (πολύ περισσότεροι απ΄ότι στην Ευρώπη) που δεν βλέπουν το χρώμα του ανθρώπου στον οποίο απευθύνονται. Από τον παλμό που μπορεί κάποιος να λάβει από το ίντερνετ, αυτό ισχύει και για τον 'Μπάμα. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα του να ενσαρκώνει την ιδέα της αμερικανικότητας.
Έχει περισσότερες από επιφανειακές ομοιότητες με τον President Bartlett. Δείτε το κατά τα άλλα βαρετό βίντεο μιας συνέντευξης που έδωσε σε εργαζόμενους του Google:
Obama's Google speech, μετά το 6:42.
Απαντά σε μία ερώτηση του δημοσιογράφου, δίνοντας αφοπλιστική απάντηση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι γνώριζε το περιεχόμενο της ερώτησης au préalable.
Αναφορά: Bubble sort (Wikipedia).
Οι αμερικάνοι προετοιμάστηκαν εδώ και χρόνια για έγχρωμο αμερικάνο πρόεδρο, κυρίως μέσα από τις ταινίες τους, αυτές που διαμορφώνουν συνειδήσεις και κατασκευάζουν τον αμερικάνικο πολιτισμό.
Charitini is back to blogging. Αυτό αρκεί!
Δημοσίευση σχολίου